De ander

Liesbeth Zegveld's picture
Liesbeth Zegveld
Geplaatst op di 13 sep

“Zie mij niet als een moslim, een van de 1,5 miljard wereldwijd, maar zie mij als een medemens, een mens net als u.” Dat waren de woorden van Hasan Nuhanovic, een van mijn cliënten in de zaak Srebrenica tegen Nederland. Hij sprak de woorden tegen onze Minister van Defensie, Hennis-Plasschaert, in juni 2014. Op dat moment had de Hoge Raad Nuhanovic in het gelijk gesteld, we waren bij de Minister van Defensie om te praten over de schadevergoeding.

 

De woorden van Hasan Nuhanovic zijn me uit het hart gegrepen. Wij vinden het moeilijk ons te verplaatsen in de ander. We denken in groepen: wij en zij.

 

 

Jonathan Sacks beschrijft in zijn boek ‘Not in God’s name’ dat groepen nodig zijn omdat mensen behoefte hebben aan identiteit. Maar hij beschrijft ook goed dat het negatieve gevolg daarvan is dat we ons vaak niet kunnen verplaatsen in leden van andere groepen en dat liefdadigheid en medemenselijkheid beperkt blijven tot leden van de eigen groep. De eigen groep is goed. De andere groep is slecht. Vanuit de tegenstelling wij en zij zijn we in staat tot de meest gruwelijke daden. Indonesiërs onder ons koloniaal gezag, joden in de Tweede Wereldoorlog, Tutsi’s in Rwanda, moslims in het voormalig Joegoslavië hebben het aan den lijve ondervonden.

 

 

Vrouwe Justitia is blind. Als het goed is ziet zij geen groepen. Iedereen heeft dezelfde rechten. Wij zouden ook meer blind mogen zijn en handelen en denken vanuit de gelijkheid van een ieder. Vanuit de gelijkheid van de ander. Ook als die ander en zijn groep zich manifesteert, zich aan ons opdringt. Ook in tijden waarin wij ons als groep bedreigd voelen.

 

 

Foto door Adam Magyar

 

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Suggereert mevrouw Van Den Adel hier dat Hasan Nuhanovic zijn vrouw onderdrukt en homosexuele mannen discrimineert? Denkt zij werkelijk dat alle moslims zo zijn? En als dat dan al zo is, vindt zij dan dat een moslim geen gelijke rechten meer heeft? Dan heeft zij het hele punt niet begrepen. Integendeel. En hoe denkt zij over de mensen uit de groep (westers, blank, europees) die hun eigen ouders wegstoppen in muffe bejaardentehuizen?
Sjef Kolenberg 9 maanden geleden
Ik ben het er zo graag mee eens. Maar wat is een groep? Wat als kinderen gedwongen worden tot zaken die ze niet willen? Of vrouwen geen eigen keuzes kunnen maken? Of een man die zich aangetrokken voelt tot andere mannen?
Edith van den Adel 9 maanden geleden