Doe je best.

Roland Duong's picture
Roland Duong
Journalist, programmamaker en schrijver
Geplaatst op wo 25 mei

Door Roland Duong. Journalist, programmamaker en schrijver. Duong gebruikt de journalistiek om consumenten te laten zien wat er écht te kiezen valt. Met programma’s als Keuringsdienst van Waarde en De Klerewereld.

 

Elke stap die we zetten in onze consumptiemaatschappij is bezaaid met zonde. Er is werkelijk geen ontkomen aan. Je hoeft maar een blik om je heen te werpen en je ogen vallen op goederen die tot stand zijn gekomen met uitbuiting en milieuschade. De klerenom je lijf: onderbetaalde arbeid uit Bangladesh. Je smartphone: bevat metaal uit mijnen uit bloederige conflictgebieden. De speklap in de koelkast: de co2 uitstoot voor het produceren van vlees laat zeespiegels stijgen.

 

Leven met de Zonde
Dit zou eigenlijk de gouden eeuw moeten zijn van de christelijke religie die is geobsedeerd met de zondige mens. Want zondigen doen we allemaal. Niemand ontkomt eraan. Het is ironisch te constateren dat toen de mensen leden aan intense armoede de afgelopen eeuwen, en geen geld of tijd hadden om überhaupt een vlieg kwaad te doen, ze moesten biechten bij pastoor en hun slechtheid dag en nacht ingepeperd kregen door de dominee. En nu we collectief zwelgen in een decadentie waar zelf keizer Nero jaloers van zou worden, schuiven we de verantwoordelijk van ons af.
 

We kunnen er toch ook niks aan doen? Kunnen we er ook weinig aan doen ? Zijn het de ondernemingen die met hun immense marktmacht de consumenten geen keuze laten en de markt overspoelen met duizenden goederen waar de geur om heen hangt van dubieuze praktijk? Het is de eeuwige kipofhetei vraag. Zijn consumenten verantwoordelijk of de producenten? De multinationals die de aarde en haar bewoners voor eigen nut uitwonen?

 

Ich habe es nicht gewuBt
Ik vind dat de consument zich niet langer kan verschuilen voor zijn verantwoordelijkheid.In deze tijd van internet waarin je met enkele muisklikken je op de hoogte kan stellen van misstanden in elke sector van de globale economie kan niemand meer zeggen: ich habe es nicht gewuBt. Iedereen die ondanks deze overweldigende hoeveelheid informatie ongegeneerd blijft meedraaien in de consumptiemaatschappij is medeplichtig aan dubieuze praktijken.
 

Leuk is het niet. Moeten accepteren dat je niet vrijuit gaat.

 

Het Sinterklaasdilemma
Komend weekend ga ik met mijn zesjarige dochter naar de Intertoys. Ik ga voor haar een klein schattig knuffeldiertje kopen waar ook die geur van dubieuze praktijk omheen hangt. Waarschijnlijk door een rechteloze Verweggistaneze arbeider in elkaar genaaid. Toch ga ik het doen. Omdat ik haar een zo ongecompliceerd mogelijke jeugd wil geven.Ik wil haar onschuld nog niet bezoedelen met de wreedheid van het menselijke bestaan. Stel dat ik haar die informatie geef over uitbuiting en sweatshops: wat zal dat doen met haar gemoed? Wat zal ze ervan zeggen tegen haar vriendinnen?
 

Het is het Sinterklaas dilemma: opvoeden met de leugen, of de waarheid vertellen zodat het feest voor haar is verpest en ze het feestje gaat verpesten voor al haar klasgenootjes? Dat nooit! Ik koop weinig speelgoed, maar af en toe moet het. Iedere ouder begrijpt dit. Ik zit al een half jaar te dubben wanneer ik haar zal confronteren met die arbeider uit Verweggistan. Maar nu nog niet. Is dit verantwoord? Ik vind van wel. Ik doe mijn best in dit leven. Ik denk er diep en hard over na hoe het beste te doen. Ik handel naar mijn overtuiging. Het niet kunnen ontkomen aan zonde is onderdeel van die overtuiging. Het verdriet mij. Het doet mij pijn. Ik accepteer dat en leef verder naar best vermogen. Is dat voldoende? Dat weet ik niet. Maar ik ben wel een tevreden en vaak gelukkig mens. Omdat ik mijn best doe. En dat kan niemand anders voor mij beoordelen.

 

Foto door © Michiel Cotterink

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Is er speelgoed, knuffels en dergelijke te koop dat niet door een rechteloze Verweggistaneze arbeider in elkaar gezet is en gemaakt van eerlijke(re) materialen?
Bart 1 jaar geleden
Niemand die goed doet ook niet een staat in Rom 3 van de bijbel. De mens is vaak ik gericht, dat klopt. Kijk maar naar de regering. Wie profeteert van de rijkdom. Vaak zijn dat personen die werken. Chronisch zieken, moeten betalen, als ze de eigen risico van de zorg naar 1000 euro verhogen, ben ik dat kwijt. Ook de eigen bijdrage van de CAK komt er boven op. God vraagt kijkt om naar de zwakkere niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. IK ben blij dat jij je kind niet verwent met allerlei spullen, ze kan dan dankbaar zijn met iets kleins inplaats van dure dingen. Waar gebeurt verhaal met kerst, maar je kan er ook Sinterklaas van maken. Een jongen wilde iets een mooi duur cadeau. gelukkig verdiende zijn pa veel veel geld, dus pa kocht iets wat er op leek. computerspel. De jongen scheurde het papier er af en gooide het cadeau in de hoek. woedend liep hij naar oven en schreeuwde ik wilde dat merk hebben en niet ........ prijs was deze goedkoper dan wat hij kreeg. Daar komt een hulp transport aan, de klep ging open. De Chauffeur lade op het laatst een kinderfiets uit, er zat een slag in het wiel. Nederlanders weten wel wat ze weg geven mompelde hij. Daar kam een jongen aan, hij gaf de fiets aan hem. al zingen fietste hij ik heb een fiets ik heb een fiets. Als je je kinderen iets geeft, met kerst of sinterklaas vertel gewoon de waarheid. Je kan vertellen dat SInt een vrienden feest is en wat jaren geleden deze persoon gedaan heeft. Kinderen zien dat toch waarom krijgt jan een pen en piet een Macbook. Mijn oproep kijk naar elkaar om, heb je kleding die je niet meer draagt. Doe niet alles in de zak, maar kijk om je heen. Delen is zo mooi!
kees w 1 jaar geleden
Het meedelen aan kinderen dat Sinterklaas niet bestaat kan ook zwaar bestraft worden. Ik kreeg een brief van JB Noord in 2015, Bineke Mulder (voogdin over kinderen van mij) dat omdat ik gezegd had dat sinterklaas niet bestaat ik geen contact meer mag met mijn kinderen. V.w.b. de kapitalistische consumptiemaatschappij die over lijken gaat kan ik niet anders zeggen dat ik het jammer vind dat de revolutie in 1918 in Nederland mislukt is.
Ron Beumer 1 jaar geleden
Ik wil wel even reageren op uw 'Sinterklaas dilemma'. Mijn dochter is inmiddels 28 jaar, maar toen zij een klein meisje was heb ik haar verteld dat Sinterklaas heel lang geleden bestaan had en dat hij in het jaar 345 is overleden. Vergeef mij de onnauwkeurigheid als het jaartal niet klopt, maar daar heeft zij nooit een punt van gemaakt. Toen ik daarbij uitlegde dat we zijn geboortedag nog altijd vieren en dat we daar een feest met cadeautjes voor iedereen van maken, werd dit als waar geaccepteerd. Kinderen gaan niet nadenken over hoe het dan precies zit, kijken om zich heen en zien de waarheid. Wel heb ik er bij verteld dat de meeste kinderen geloven dat het echt Sint Nicolaas is en dat ze het ook maar niet aan hen moet vertellen dat het niet helemaal klopt. Vervolgens spelen ze het hele spel mee; spel, dat is het tenslotte en daar houden kinderen van. Succes met de opvoeding en vooral: Geniet ervan! Leonie.
Leonie van den Berg 1 jaar geleden
Hallo Ronald ! Zie zelf helemaal niets in Sinterklaasfeest noch in Kerstmanfantasieën ! Waarom zou je aan al die vercommercialiseerde lullige tradities mee moeten blijven doen ? Uit tijden van armoe waarin mensen uit pure ellende dit soort nonsens blijkbaar nodig hadden !? Geloof al helemaal niet in de aanpak/mentaliteit om kinderen zogenaamd een 'veilige' 'onbezorgde' jeugd te willen geven, weg van alle negativiteit en problematiek met behulp van allerlei speeltjes en lekkernijen en de 'alles moet leuk en lief zijn mentaliteit'... Áls ze daar al intrappen stoten ze later alleen maar dubbel hard hun kop door gebrek aan weerbaarheid en nemen ze jóu dat terecht kwalijk ! Leer ze de wereld liever kennen zoals die is, maar ook kán zijn en wat jij tegenover alle negativiteit kunt zetten...áls je tenminste iets van moraal of zo hébt om daar tegenover te zetten... Zoniet is het de vraag of je sowieso aan kinderen moet beginnen ! Één positief ding zie ik wel aan al die gelogen flauwekul als je er dan toch niet onderuit denkt te kunnen en dat houd ik alle kinderen voor die net ontdekt of gehoord hebben dat het allemaal flauwekul en fake is. En dat is de vraag "Wat kun je hier nu van leren ?" En als ze zelf niet al direct op enig juist antwoord komen : "Wel, dat je nóóit zonder meer moet geloven/aannemen wát volwassenen je ook willen wijsmaken of voorkauwen ! Gelóóf níets ! Zoek het zelf eerst nog eens zo objectief en eerlijk mogelijk uit ! Doe check en dubbelcheck en kijk naar voor- en tegenstanders van wat voor bewering/opvatting etc. ook !" Dán is het allemaal nog érgens goed voor geweest !
Ruud Rasink 1 jaar geleden
Beste Ronald Doung, ook wij stonden voor dit zelfde dilemma. De oplossing was even eenvoudig als logisch: wij hebben onze zonen verteld dat het Sinterklaasfeest een groot mysterieus toneelstuk is dat volwassenen en grotere kinderen opvoeren voor de kleintjes. En dat, als je er groot genoeg voor bent, je zelf mee mag doen om dat op jouw beurt voor de kleinere kinderen op te voeren. Dat was ten eerste heel bevestigend dat ze nu "groot" waren (dus niet teleurstellend) en ten tweede deden ze met verve nu mee aan dat toneelstuk van Sinterklaas. En zoals het een goed toneelstuk betaamt onthul je natuurlijk niet het plot aan je publiek.... Succes met je dilemma's en veel wijsheid gewenst (en ga vooral door met je mooie werk, we genieten van jouw manier van journalistiek bedrijven!). Mvg, T. van Dijk
T. van Dijk 1 jaar geleden
Wij kijken vanuit onze eigen maatschappij naar andere werelddelen waar het er anders aan toe gaat. Het liefst met een oordeel. Hebben wij in het verleden niet vaak hetzelfde gedaan, kinderen aan het werk, slechte arbeidsomstandigheden? Help andere werelddelen met het doorlopen van ontwikkelingen die in het verleden bij ons ook hebben plaatsgevonden. Maak bewuste keuzes voor wat je koopt, maar koop niet om het hebben. En dan sinterklaas. Wat ik raar vind is dat sinterklaas vaak gelabeld wordt als een leugen, maar wat vinden we van carnaval, pasen, hemelvaart, pinsteren, kerst en alle andere feel good moments? Onder het mom van gezellig maken, kopen we van alles, versieren de boel en verwachten op de dagen vrij te zijn, maar waarom? Massa’s mensen hechten er veel waarde aan deze periodes, maar weten niet meer waar ze voor staan, zijn de binding met christelijke dagen verloren. Ze houden zichzelf voor dat deze dagen heel belangrijk en bijzonder zijn, maar gebruiken het als excuus voor een paar extra vrije dagen, om zichzelf een goed gevoel aan te kopen en rond te rijden naar familie en kennissen. De rest van het jaar druk, druk, druk, nergens geen tijd voor. Dat vind ik pas jezelf iets voorliegen. Dan toch sinterklaas, wij hebben onze kinderen altijd verteld dat, omdat in het verleden iemand cadeautjes weggaf aan de arme wij nu sinterklaas vieren en wij als ouders, opa’s oma,s ooms, tantes, school, werk enz enz cadeautjes aan elkaar geven. Dat mensen zich verkleden als sint en piet. Hebben ze op sinterklaasavond ook geld geven, niet om zelf te houden, maar waar ze een goed doel voor moesten uitkiezen om het naar toe te sturen. Voor ons heel logisch.
H. Akkermans 1 jaar geleden
Beste Roland Herkenbaar, die dilemma's. Toch is er voor wat dit dilemma betreft toch nog wel een alternatief.... Natuurlijk mag je voor je kind cadeautjes kopen. En natuurlijk hoef je het sinterklaasfeest niet te verpesten (hoewel ik denk dat je niet hoeft te liegen. Je kunt ook gewoon nog achterwege laten te vertellen hoe het nou precies zit met dat feest en die verklede man. Die tijd komt vanzelf) Je kunt namelijk ook kiezen voor cadeautjes waarvan je weet dat ze onder eerlijke omstandigheden gemaakt zijn! En ik weet uit ervaring dat dit niet altijd makkelijk is.... Tenslotte kun je niet de hele wereld redden. Zelf heb ik nu besloten dat ik geen spullen meer koop waar China of Bangladesh op staat, tenzij de verkoper me kan verzekeren dat de arbeider een eerlijk loon krijgt of kinderen daar niet ingezet worden. Dan heb je toch een mooi compromis?! Je dochter - voorlopig nog - een mooi feest en jij hebt een nog beter gevoel over de leuke cadeautjes ;-)
Sigrid Ros 1 jaar geleden
Bedankt Roland, voor een bericht om over na te denken. Ik heb het gedeeld.
Elma Ouwehand 1 jaar geleden
Fijn deze herkenning, alle onmogelijke stappen te voelen in een ander meedenkend mens. Het zou zo fijn zijn als er weer ruimte zou zijn om je voort te bewegen in een bewuste meedenkende en verantwoording nemende omgeving. Ik schiet er van vol.
emilie 1 jaar geleden

Pages