Hoe leef je afvalvrij?

Hoe leef je afvalvrij?
Nicky en Jessie Kroon's picture
Nicky en Jessie Kroon
Geplaatst op di 13 sep

Een zero waste (afvalloze) levensstijl: het leek onmogelijk, maar eind 2014 besloten Nicky en Jessie Kroon de uitdaging aan te gaan. Tijdens MorgenVandaag delen zij hun verhaal en laten ze zien hoe je dagelijks afval kunt vermijden. Maak vast kennis met deze twee initiatiefnemers van A new zero en bloggers van Emmajohn.nl en bezoek op 24 september de workshop van de twee bloggers.

Onze zero waste journey begon in 2014. We waren al veel met duurzaamheid bezig via onze duurzaamheidsvereniging Opgemärkt, maar nog niet specifiek met afval. Totdat we op social media veel artikelen voorbij zagen komen van Amerikaanse zero wasters en in de ban raakten van plastic. We ontdekten dat per jaar meer dan 250 miljoen ton plastic wordt geproduceerd, waarvan ieder jaar gemiddeld 4,7 miljoen ton plastic in de zee terechtkomt. Daar droegen wij dus aan bij! De helft van het plasticgebruik is ook nog eens voor eenmalig gebruik bestemd, zoals plastic tasjes, rietjes en koffiebekers. We realiseerden ons op dat moment ineens dat het een keuze is om veel afval te produceren én we ontdekten dat er gelukkig volop alternatieven zijn. We besloten dat we de wereld wilden redden op onze eigen manier: zónder plastic, maar ook zónder in te leveren op leuke dingen.

 

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en inspireren we anderen met onze zero waste levensstijl via ons blog en organisatie- en communicatieadviesbureau A new zero. Niet alleen in de keuken hebben we plastic verbannen, maar ook in onze badkamer en kledingkast vond een grote transformatie plaats. Dit viel in het begin niet mee: we moesten bepaalde gewoontes afleren en alternatieven vinden. Omdat we geen Nederlandstalige informatie over zero waste konden vinden die paste bij onze levensstijl, besloten we zelf een blog te starten: Emma+John. Op ons blog delen we praktische informatie, DIY-recepten, adressen en inspiratie. We willen laten zien dat je ook naast een fulltime baan of studie zero waste kunt leven én dat zero waste je leven leuker maakt! We worden zó blij als we zien dat anderen geïnspireerd raken door ons verhaal en een foto delen van hun boodschappen zonder plastic.

 

 

Lezers krijgen een kijkje in ons dagelijkse leven: het is natuurlijk makkelijk om altijd een flesje water en een linnen tasje in je tas te hebben, maar er zijn nog veel toffe meer manieren om zonder afval te leven. Zo poetsen we onze tanden met een bamboe tandenborstel, maken we onze eigen deodorant en tandpasta, hebben we altijd bestek bij ons, kopen we zoveel mogelijk tweedehands en gebruiken we een ouderwetse safety razor in plaats van wegwerpscheermesjes. We kopen nu bijna alles lokaal, biologisch, onverpakt en in precies de juiste hoeveelheid.

 

 

Ook als we op een onbekende plaats zijn kunnen we vaak zonder afval de dag doorkomen. De tip? Be prepared! Zorg dat je altijd een flesje, besteksetje en (koffie)beker of mason jar in je tas hebt zitten en baseer je avondeten op het onverpakte aanbod (vaak seizoensgroenten) in de supermarkt. Kies voor papieren verpakkingen of glazen potten en kijk altijd of er een tweedehands winkel in de buurt is voor je spullen en kleding. Ons ultieme doel is om íédereen te inspireren bewust(er) met afval om te gaan en te enthousiasmeren alternatieven te omarmen. Op MorgenVandaag geven we graag nog meer tips en laten we je kennismaken met zelfgemaakte deodorant, als alternatief voor de chemische en plastic verpakte variant. Natuurlijk zijn we er ook om al je vragen te beantwoorden én te horen welke tip jij nog voor ons hebt! Want samen redden we de wereld; one jar at the time.

 

 

 

 

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Wat een stoer en nobel streven. Ben benieuwd of jullie ervaring hebben met medicatie en medische hulpmiddelen, waarbij er juist een toename is in het gebruik van plastic verpakkingsmiddelen en grotere medicijnstrips. Ondergetekende en partner proberen zo bewust en duurzaam mogelijk te leven, maar door eerdergenoemde problematiek is dat niet mogelijk.
arjan walraven 8 maanden geleden
geen auto, alle groenten uit de tuin en alleen hout stoken. Zo kom je ook een eind.941
Maarten 8 maanden geleden
Goed bezig! Het geeft ons altijd positieve energie dit soort initiatieven te lezen! Ook wij proberen zo (milieu)bewust mogelijk te leven! Te zien, te beseffen dat elke kleine bijdrage juist wél het verschil maakt! De positieve, bewuste verandering ligt altijd als eerste bij onszelf! Bedankt en veel succes toegewenst met deze mooie ontwikkelingen!
Marjolijn 8 maanden geleden
Jaren geleden was op een duitse TV zender een aantal jaren uitzending om zelf cosmetica te maken. Ik doe dit al jaren en poets mijn tanden met een synergie van etherische olie. 2 delen tea-tree olie, 2 delen pepermjuntolie en 1 deel salieolie. Anijsolie is veel lekkerder dan salie maar absoluut af te raden omdat de haren uit de tandenborstels vallen. Groot voordeel: frisse adem en ik heb geen bloedend tandvlees meer. Per poetsbeurt 3 druppels. Even aan de geur wennen en aan het ontbreken van schuim is wel nodig. Sommige tandenborstel kunnen niet tegen e.o., ik gebruik Braun elektrische borstel gaat prima.
Treslova 8 maanden geleden
Er is ook iemand in Baarn bezig om zo veel mogelijk afvalloos te leven. Zie http://levenzonderafval.blogspot.nl/
Charles 8 maanden geleden
Waar haal je de bamboestok, laat een foto,video zien. Hoe maak je je eigen tandpasta, welke ingredienten heb je nodig ? Hoe maak je je eigen dedorant ? Wat gebruik je op je gezicht, als je je geschoren hebt? Geef eens meerdere voorbeelden. Lees vaker deze artikelen, maar zelden alternatieve oplossingen. vb. " We gebruiken zelfgemaakte tandpasta,". Ik lees nooit wat men precies gebruikt.
Roekalea 8 maanden geleden
Ja fantastisch;leuk om mij door jullie te laten inspireren. Ben 63 e n vanaf mijn 17de bezig met milieu-bewust te leven. O.m. door veel te fietsen en plastic zvm te vermijden. Vind ook dat ik mede verantwoordelijk ben voor de plastic soep en wil er niet meer aan bijdragen.Succes Adriaan
Adriaan Oedekerk 8 maanden geleden
Wat leuk om jullie enthousiaste verhalen te lezen. Ik dacht dat ik al redelijk bewust bezig was, maarrrrr het kan dus nog veel meer. Dat van dat groenteafval als bodembedekking en tegelijk voedsel/afleidingsmaneouvre voor de slakken, dat ga ik meteen maar eens proberen, want ze vreten hier alle mooie bloemen en planten op (-: Nee, gekheid, ik word ook gestoord van het vele plastic om allerlei producten. En nu de biowinkel hier in de buurt failliet is gegaan, en we ons weer vaker dan gewenst in de Albert Heijn laten verleiden tot het kopen van eten, valt me dat weer op. Actie dus en dank voor jullie impulsen!
Lidwien 8 maanden geleden
Ik herken heel veel in jullie verhaal, en volg de ontwikkelingen via het internet. Daardoor krijg ik de indruk dat het met onze ecologische ontwikkelingen nu heel snel de goede kant op gaat. Voor mijn grappige aanvullingen, zie www.tiepietuinvrouw.webklik.nl
Kirsti Scheerman- de Hek 8 maanden geleden
Even een andere kant van de zaak belichten. In het grootste deel van de provincie waarin ik woon, wordt het plastic Niet apart ingezameld maar de afval verwerker haalt het plastic uit het afval. Dit gebeurt machinaal en daar worden ook mooie resultaten mee behaald. Is niet zo vaak in het nieuws maar daarom niet minder belangrijk.
Luuk van der Meer 9 maanden geleden

Pages