Movies that Matter op MorgenVandaag: de kracht van film

Movies that Matter op MorgenVandaag: de kracht van film
ASN Bank's picture
ASN Bank
Geplaatst op di 6 sep

Op MorgenVandaag is veel te zien, te doen en te beleven. Iets wat u zeker niet mag missen is een oude, maar sfeervolle schuur achterop het terrein van de MetaalKathedraal. Deze is omgebouwd tot heuse bioscoop. Op het witte doek laten we een unieke selectie van de mooiste films, animaties en documentaires zien. Met zorg samengesteld door Movies that Matter. We interviewden Dirk van der Straaten, artistiek directeur van Movies that Matter, over het bijzondere programmaonderdeel, de verhalen achter de films en de kracht van beeld.

 

Op MorgenVandaag werken de ASN Bank en Movies that Matter samen aan een bijzonder programmaonderdeel: de Bio-scope. Waarom?

De missie van Movies that Matter is om ogen te openen voor mensenrechten. Wij zetten film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en de motivering tot inzet voor mensenrechten en een duurzame samenleving. Bij de ASN Bank zit dit ook sterk in het DNA. Het is niet voor niets dat de bank Movies that Matter al vanaf de eerste editie steunt. Nu werken we samen aan dit bijzondere onderdeel op MorgenVandaag.

 

De films zijn opgedeeld in 4 blokken: klimaat, biodiversiteit, mensenrechten en een kinderfilm. Welke films mag je echt niet missen?

Alle films in het programma vind ik bijzonder, maar als ik een keuze moet maken, kies ik voor Next Floor en The Order Electrus. Next Floor is een korte film van maker Denis Villeneuve. Zijn korte film vertonen wij in het blok over klimaat en lijkt daar misschien op het eerste gezicht weinig mee te maken te hebben. Wij zien een gezelschap dat zich gulzig volvreet, zo vol dat zij te zwaar worden voor de vloer waar zij op rusten. Ze zakken door de vloer en komen een verdieping lager terecht. Na de eerste schrik herpakken zij zich en zetten hun gulzigheid door. Net zo lang tot zij weer door de vloer zakken. Maar waar is de daadwerkelijk bodem dan? De manier waarop wij op dit moment met onze aarde omgaan vind ik vergelijkbaar. Er gaan alarmbellen af, maar wij blijven ongestoord doorgaan waar we mee bezig zijn.

Uit The Order Electrus


En The Order Electrus?

The Order Electrus is een korte documentaire van Floris Kaayk, een vrij geniale Nederlandse animator en filmregisseur. Je zou hem kunnen kennen omdat hij in 2014 De Volkskrant Beeldende Kunstprijs won, hij maakte ook de veelbesproken videoclip Witch Doctor van De Staat. Ik ben groot fan van zijn animaties en The Order Electrus maakte hij al in 2005. Centraal staat een bijzondere diersoort, die zich goed aanpast aan de habitat: verlaten fabrieken in het Duitse Ruhrgebied. In de stijl van de klassieke natuurdocumentaire confronteert hij ons met de destructieve gevolgen van industrialisatie voor biodiversiteit.

 

Het klinkt als een mooi palet aan films. Ook Movies that Matter festivals zijn altijd ongekend populair. Wat is toch de kracht van films?

Wij vertonen films die op bijzondere manieren complexe ontwikkelingen in de wereld niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar maken. Film is een vertellende kunstvorm en kan je meeslepen, raken en emotioneren. Een ver-van-je-bed-show kan dan opeens heel dichtbij komen. Door persoonlijke verhalen te tonen, krijg je de mogelijkheid om de wereld op een andere manier te begrijpen.

 

Wat kan een film bereiken?

Films kunnen vormend zijn. Ik denk dat iedereen zelf een voorbeeld kan bedenken van een film die een wezenlijke invloed op hun leven gehad heeft: jij, ik, zelfs president Obama. Ken je de film Burden of Peace?

 

Neen.

De film gaat over het werk van Claudia Paz y Paz, openbaar aanklager in Guatemala. De maker van deze documentaire zag jaren geleden een documentaire binnen ons schoolprogramma en besloot toen dat hij films wilde gaan maken. Zijn film is met onze steun inmiddels op verschillende plekken in Guatemala vertoond, zodat de impact ervan nog lang nagalmt. Dat laat zien dat film een soort olievlek effect kan hebben, maar dan uiteraard in de positieve zin van het woord.

 

Ik zei net al dat we ook een kinderfilm vertonen. De kinderen gaan hopelijk niet met nachtmerries naar bed, toch?

Nou… In de film worden wel lelijke kinderen opgesloten!

 

Dat is niet erg hoopvol.

[Lachend] De Club van Lelijke Kinderen is de film waarmee Jonathan Elbers afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Hij toont ons een wereld die verdacht veel lijkt op de onze, maar waar president Isimo alle lelijke kinderen op "schoolreisje" stuurt. Gelukkig is er één jongen die de snode plannen van de presidenten doorziet en weet te ontsnappen. Samen met een meisje uit zijn klas richt hij de club van lelijke kinderen op, die er samen voor strijden dat alle lelijke kinderen vrijgelaten worden. Zal het ze lukken? Dat kan je zien op de speciale vertoning van de film tijdens MorgenVandaag.

 

Experts van Movies that Matter leiden de films in. Bent u niet op MorgenVandaag? Jammer, maar niet getreurd. Jaarlijks organiseert Movies that Matter een festival in Den Haag. Bovendien toeren ze iedere maand met films langs bioscopen in 18 steden.

 

 

 

 

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *