No guts, no glory

Asceline Groot's picture
Asceline Groot
Voor De Wereld Van Morgen
Geplaatst op ma 9 mei

Veel mensen leggen de verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving vooral bij bedrijven en de overheid. Als consument kun je ook wat doen. Bijvoorbeeld bankieren bij een duurzame bank, letten op fairtradelabels, of je afgedragen kleding in een Humanitasbak gooien. Of is crowdfunding iets voor jou?

 

Je eigen portemonnee
Bij crowdfunding investeer je zelf in startende duurzame ondernemers. Het gaat dan niet meer alleen om de betere wereld waar je in gelooft en waar je de ondernemer op afrekent, maar ook om je eigen portemonnee. En het risico dat je daarmee loopt. Het is dus logisch dat je daar voorzichtig mee bent.

 

Toch groeit de groep crowdfunders in duurzame projecten. Crowdfunding als manier om te investeren spreekt steeds meer mensen aan. Toen crowdfunding opkwam, lag de nadruk op het funden van projecten waar je iets bij voelt. Tegenwoordig gaat het ook om het potentiële rendement. Het risico weegt op tegen de mogelijke winst én het feit dat je iets goeds doet voor de wereld.

 

Wie steekt zijn nek uit?
Maar met de groei van het aantal crowdfunders verschuift het onderwerp van de discussies. Ze gaan steeds vaker over risico's. En veel minder over de kansen die crowdfunding biedt aan ondernemers die hun nek uitsteken om de wereld wat beter te maken en die niet bij gewone banken terechtkunnen. Met een investering in deze bedrijven zegt de investeerder: “Ik besluit jou te helpen en ik geloof dat je resultaat gaat hebben. Voor de duurzame wereld en voor een mogelijke (financiële) tegenprestatie. Ik weet best dat ik mijn inleg kwijt kan raken. Maar ik weet ook dat ik met mijn geld bijdraag aan de wereld van morgen.” Hoe meer mensen zo denken en doen, des te meer duurzame bedrijven van de grond komen.

 

Is crowdfunding iets voor jou?
Voordat we Crowdfunding VDWVM startten, hebben we goed nagedacht over de risico's. Maar de ASN Bank beseft ook dat zonder ambitie en lef vooruitgang niet mogelijk is. Veel mensen kunnen zich daarin vinden. Toch vinden ze misschien ook dat crowdfunding niets voor hen is. Gelukkig kan iedereen dat voor zichzelf beslissen.

 

Hoe ervaar jij dat? Lijkt crowdfunding je iets, of vind je de risico’s te groot?

 

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Voor veel mensen lijkt een duurzame samenleving inderdaad van de overheid af te hangen..... tot je zelf een duurzaam idee hebt en daar graag voor wil uitkomen en uitvoeren. Ik kom hier voor het eerst en zie de vraag over crowdfunding.... de enige kans om mijn idee rond te krijgen is via die weg ....mensen die de waarde van mijn doelstelling begrijpen, me willen steunen en graag geld lenen..... Zit er al even te hikken, maar nog niet veel verder geraakt..... Weet niet goed hoe aan te pakken..... zie nu dat dit ook via ASN bank kan ingezet worden? Ik ga even verder kijken of ik daar misschien iets mee kan?
Mia Severens-Belien 1 jaar geleden
Ik heb onlangs voor de eerste keer via crowdfunding een project gesteund. Hoewel het bedrag van 100 euro voor mij persoonlijk weing risico betekent, heb ik het gevoel dat ik daarmee lef toon en behalve te praten over een betere wereld ook een daadwerkelijk investeer. De Kartent initiatief is hierdoor voor mij echt gaan leven. Ik raak persoonlijk betrokken bij het doel.
Tonnie van der Donk 1 jaar geleden