Wij zijn de toekomst?

Wij zijn de toekomst?
Vivian Toemen's picture
Vivian Toemen
Communicatie bij ASN Bank
Geplaatst op do 16 feb

Jongeren. Volgens Ban-Ki Moon ook wel de “fakkeldragers van een duurzame toekomst”. Dat ik (23 jaar) een steentje bijdraag durf ik inmiddels wel te roepen. Maar of het genoeg is, dat betwijfel ik. Ook twijfel ik of iedereen om mij heen hetzelfde doet. Terwijl wij jongeren toch echt deel uit gaan maken van de toekomst. Of Nederland nou overstroomt of niet.

 

Ik scheid mijn afval, eet amper dierlijke producten en probeer mijn vliegreizen te beperken. Verder heb ik geen auto, koop ik graag tweedehands en vooral niet teveel. Mijn duurzame levensstijl hoort bij mij. En ik steek anderen er graag mee aan, want ik voel me verantwoordelijk. Maar misschien ben ik wel een uitzondering, gevormd door mijn studie Duurzame Ontwikkeling. Regelmatig merk ik namelijk dat niet iedereen mijn gevoel van urgentie deelt.

 

Wolken aan de hemel
Dat baart mij zorgen. Want hoewel ik me een groot deel van de tijd omgeef met "duurzaam gezinden", zie ik ook hoe de duurzame vraagstukken waar ik me over buig veel medejongeren blijkbaar simpelweg weinig boeien. Of het is gebrek aan kennis en ze weten gewoon niet wat de zijn effecten van hun koop- en eetgedrag op mens en natuur. Deze mix van onbezorgdheid en onwetendheid over duurzaamheid bij jongeren staat haaks op het zorgen voor een duurzame toekomst.

 

Bemoei je er mee, alsjeblieft
Daarom een oproep aan mijn medejongeren om hun stem te laten horen. Hoe zie jij Nederland voor je in de toekomst? Denk jij na over de gevolgen van jouw leefstijl?  Sterker nog, ben jij bereid zelf een duit in de zak te doen en een stukje van je luxe levensstijl op te geven?  

 

Op 22 febuari gaan op de Haagse Hogeschool jongeren van verschillende achtergronden en politieke kleuren met elkaar in debat over de toekomst. Wat moet er anders? Een van de stellingen: Jongeren zijn te weinig bezig met duurzaamheid en verpesten daarmee hun toekomst. Wat vind jij?

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Kijk ook eens op www.arievangenderen.nl/artikelen. Een stukje geschiedschrijving. Ik bedoel dit positief. Succes met de actie.
arievangenderen@kpnmail.nl 4 maanden geleden
Studenten, politiek actieve jongeren en jonge, duurzaam ondernemers over onderwerpen die het verschil maken voor jongeren en hun toekomst.
wo 22 feb 2017, Den Haag