ASN Live Amersfoort

ASN Live Amersfoort
De invloed van uw geld
wo 08 jun
Amersfoort

Uw geld heeft invloed. Maar wat leidt tot meer resultaat: beleggen in een grote duurzame onderneming of in een kleine voorloper? En welke rol speelt crowdfunden? Over deze vragen spraken we op woensdag 8 juni tijdens ASN Live Amersfoort. Op deze pagina vindt u foto's en video's van de avond.

 


Voordat het programma begint haalt iedereen een hapje eten bij foodtruck Habibi. De keuze is tussen een broodje falafel of couscous met groentes uit de tajine.

 

Drie lokale initiatieven, Stadslab033, the Lake House en De Nieuwe Graanschuur, laten zien wat Amersfoort doet aan duurzaamheid.

 

Klanten en medewerkers van de ASN Bank zijn serieus in gesprek.

 

Brigit Kuypers van Het Groene Huis Amersfoort vertelt: “Het Groene Huis is een plek waar groene groepen elkaar vinden. We proberen zo veel mogelijk de verbinding op te zoeken’.

 

Joyce van Est, directeur van de ASN Bank, beantwoordt vragen van bezoekers en vertelt: “Er zijn in Amersfoort wel 75 duurzame initiatieven. Het was dus wel duidelijk dat wij als duurzame bank een keer naar deze stad moesten komen.”

 

Ook aan tafel: Geanne van Arkel, head of Sustainable Development bij duurzame tapijtfabrikant Interface. Zij vertelt: “Wij hebben ons in de jaren ’90 laten inspireren door klanten die vroegen: wat doen jullie aan duurzaamheid?”.

 

Senior adviseur Duurzaamheidsbeleid en Onderzoek bij de ASN Bank, Mariëtta Smid: “We moeten een afweging maken. Kan het bedrijf goedgekeurd worden? Nemen wij de verantwoordelijkheid om het geld van onze klanten hierin te investeren?"

 

Oprichtster van Social Enterprise NL, Willemijn Verloop, zegt: ‘Wij willen als investeerders dat een sociale onderneming zowel financieel rendement behaald als maatschappelijke impact maakt.”

 

We vragen Roland Duong naar zijn drijfveren. Hij vindt dat je de wereld in je eentje niet kunt veranderen, maar vooral wel bij jezelf moet beginnen. Geen wereldverbeteraar dus, maar: ‘mezelfverbeteraar’.

 

Tijdens het laatste gesprek praten Asceline Groot van Voordewereldvanmorgen.nl, Jan Portheine van Kartent, en Marieke Heinsbroek van de VoorleesExpress over Crowdfunding VDWVM en wat dit voor hun sociale ondernemingen heeft betekent.

 

De invloed van geld

Een gesprek over de rol van beursgenoteerde bedrijven en kleinere sociale ondernemingen. Leon Verdonschot praat met Willemijn Verloop (Social Enterprice NL), Geanne van Arkel (Interface) en Mariëtta Smid (ASN Bank).

 

De wereld van Roland Duong

Roland Duong gebruikt de journalistiek om consumenten te laten zien wat er écht te kiezen valt. Leon Verdonschot praat met hem over drijfveren en keuzes maken.

 

 

Crowdfunding VDWVM

Crowdfunding VDWVM is een samenwerking tussen VDWVM – het platform van de ASN Bank - en het crowdfunding platform Oneplanetcrowd. Asceline Groot van de ASN Bank vertelt over het belang van sociaal ondernemerschap en de rol van crowdfunding. Twee ambitieuze ondernemers van De Voorleesexpres en Kartent praten over hun ervaring met crowdfunding en het doel dat ze nastreven.

 

 

Programma

Tijdschema

17.30   Ontvangst met eten en drinken

18.45   Start programma
19.00   Opening door Leon Verdonschot en Joyce van der Est
19.15   De invloed van geld
19.35   De wereld van Roland Duong
20.00   Crowdfunding VDWVM (Voor de Wereld van Morgen)
20.20   Vragen aan de sprekers
20.30  Napraten met een drankje

Joyce van der Est
19:00 - 19:15

Joyce van der Est is directeur van de ASN Bank en primair verantwoordelijk voor de operationele zaken. Daaronder vallen de ASN Klantenservice, de klant- en rekeningadministratie, ontwikkeling en services. Over haar werkt zegt zij: “Wij bestaan voor en door klanten. Daarom is ons uitgangspunt om bij alles wat we doen rekening te houden met hun wensen. We willen graag met onze klanten in gesprek, ze positief verrassen en sturen op klanttevredenheid.

Leon Verdonschot
19:00 - 19:15

Leon Verdonschot is schrijver, presentator, journalist, radiomaker en columnist. Hij was presentator bij Wintergasten en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer. Hij is de vaste presentator van ASN Live. In 2015 verschenen een roman en een documentaire van zijn hand.

De invloed van geld

Wat doet u met geld dat u niet direct nodig hebt? Sparen, beleggen of investeren, dan maakt iemand anders keuzes met uw geld. Hoeveel invloed heeft u daarop? We bespreken de rol van beursgenoteerde bedrijven en kleinere sociale ondernemingen in het streven naar een eerlijke en duurzame samenleving. We laten zien hoe de ASN Bank invloed uitoefent. En we bespreken wat u kunt doen.

Willemijn Verloop
19:15 - 19:35

Willemijn Verloop richtte in 1994 War Child op, waar ze tot 2010 leiding aan gaf. In 2012 richtte zij Social Enterprise NL op, het Nederlandse platform voor sociale ondernemers. In 2013 startte ze Social Impact Ventures NL, een investment & venture assistance-organisatie voor sociale ondernemingen. Ze gelooft dat sociaal ondernemers een cruciale rol spelen in het bereiken van een eerlijke en rechtvaardige samenleving. Die is circulair, armoedevrij en inclusief.

Mariëtta Smid
19:15 - 19:35

Mariëtta Smid is senior adviseur duurzaamheidsbeleid en onderzoek bij de ASN Bank. Deze afdeling ontwikkelt het beleggingsbeleid van de ASN Bank en onderzoekt de bedrijven die de bank financiert en waarin de beleggingsfondsen beleggen.

Geanne van Arkel
19:15 - 19:35

Volgens Geanne van Arkel is duurzame ontwikkeling de enige weg naar een betere en succesvolle toekomst. Zij werkt sinds 2003 als Head of Sustainable Development bij Interface, de tapijttegelfabrikant die al sinds 1994 bezig is met het verkleinen van haar voetprint. Ecologische en sociale duurzaamheid is daarmee verankerd in haar activiteiten. Zo wil Interface met het project Mission Zero bereiken in 2020 geen negatieve impact meer te leveren op het klimaat.

Muziek: Nana Adjoa

Nana Adjoa is zangeres en multi-instrumentalist Nana Effah-Bekoe. Ze maakt spannende, dromerige, soulvolle songs en zingt compacte poëtische teksten. West-Afrika, grunge, elektronische muziek, soul en seventies singer-songwriters komen in haar muziek samen. Nana Adjoa was een van de finalisten in de categorie “Singer-Songwriter” van de Grote Prijs van Nederland 2014. Hier ziet u haar in actie.

De wereld van Roland Duong

Onze keuzevrijheid is groter dan ooit. In de supermarkt, de kledingwinkels, op vakantie: er is aanbod genoeg. Maar hoe weet u wat voor u de juist keuze is? Roland Duong gebruikt de journalistiek om consumenten te laten zien wat er écht te kiezen valt. We praten over zijn drijfveren om misstanden aan te kaarten, de rol van de journalistiek voor een eerlijke maatschappij en over de harde praktijk.
 

Roland Duong
19:35 - 20:00

Roland Duong is journalist, programmamaker en schrijver. Hij starte zijn cariere met videokunst voor Waskracht! van de VPRO en deed voor dat programma jarenlang redactie, regie en eindredactie. Daarna maakte hij samen met Teun van de Keuken het programma Keuringsdienst van Waarde en diverse rapportageseries. In 2015 begaf hij zich voor 'De slag om de klerewereld' in de wereld van mode en textiel. Zijn boek 'Het supermarktparadijs - gezond kiezen is een kunst' is een pleidooi om als consument het heft in handen te nemen. Roland is eigenaar van het mediabedrijf Appelbaum.

Crowdfunding VDWVM

VDWVM is een platform voor iedereen met slimme ideeën voor een betere wereld. Crowdfunding VDWVM is een samenwerking tussen VDWVM – het platform van de ASN Bank - en het crowdfunding platform Oneplanetcrowd. Asceline Groot van de ASN Bank begeleidt de crowdfundingcampagne. Ze vertelt over het belang van sociaal ondernemerschap en de rol van crowdfunding. Twee ambitieuze en betrokken ondernemers praten over hun ervaring met crowdfunding en het doel dat ze nastreven. De campagne voor Crowdfunding VDWVM liep tot 1 juni 2016. 

Asceline Groot
20:00 - 20:20

Asceline Groot zet zich in voor het platform www.voordewereldvanmorgen.nl. Met VDWVM ondersteunt de ASN Bank slimme ideeën voor een betere wereld. VDWVM geef slimme duurzame ideeën een vliegende start. Door te helpen met kennis, tijd, geld, training, publiciteit en een veelzijdig netwerk. En nu ook met Crowdfunding VDWVM.

Jan Portheine
20:00 - 20:20

Jan Portheine is mede-bedenker van Kartent. Dit is een 100% kartonnen tent die volledig recyclebaar is. Elk jaar laat namelijk 1 op de 4 festivalgangers zijn of haar tent achter. Dit resulteert in een enorme hoop vuilnis, en daarmee een hoge uitstoot van CO2. Kartent pakt dit probleem aan: het maken van de kartonnen tent is namelijk een stuk milieuvriendelijker. Na het festival worden alle gebruikte Kartenten opgehaald en gerecycled tot bijvoorbeeld, wc-papier, schoenendozen, of iets anders.

Marieke Heinsbroek
20:00 - 20:20

Marieke Heinsbroek biedt met De VoorleesExpress particulieren en organisaties een laagdrempelige manier om kinderen met een taalachterstand voor te lezen. Met het materiaal kunnen vrijwilligers via bibliotheken en scholen aan de slag bij gezinnen thuis. Ook wordt de logistiek en ondersteuning opgezet en gaat VoorleesExpress  samenwerkingen met landelijke partners aan. Daarbij wil De VoorleesExpress online tools, e-learning en een communicatieplatform inzetten.

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

als verander kunstenaar heb ik genoten omdat alles, klopte (congruent) dank
maja van der zijden 1 jaar geleden
Beste C.J.M. van Rooij, Dank voor uw vraag. De rentes op de geld- en kapitaalmarkt dalen al langere tijd sterk. Zowel de geldmarktrente (korte termijn) als de kapitaalmarktrente (lange termijn) zijn bijna tot nul gedaald en soms zelfs al negatief. De inkomsten van banken zijn van deze rentes afhankelijk. Daarom daalt ook de rente die banken over uw spaargeld kunnen vergoeden. Voor meer informatie kunt u hier kijken: http://www.asnbank.nl/particulier/sparen/sparen/spaarrente/spaarrente/waarom-verandert-de-rente.html Hartelijke groet, Team ASN Live
ASN Bank 1 jaar geleden
Waarom levert spaargeld op internet bij ASN 0,6% rente op en bij de Nationale Nederlanden 1%? Graag uw reactie.
C.J.M. Van Rooij 1 jaar geleden

Fluor
Oliemolenhof 22
Amersfoort

 

Gratis entree

Blog
Mariëtta Smid
6 Jun 2016
Mariëtta Smid vertelt tijdens ASN Live Amersfoort over duurzaam beleggen in de praktijk. Hoeveel invloed heb je nu eigenlijk als aandeelhouder? En hoe werkt dat eigenlijk?
Blog
Roland Duong
25 May 2016
Door Roland Duong. Journalist, programmamaker en schrijver. Duong gebruikt de journalistiek om consumenten te laten zien wat er écht te kiezen valt.
Blog
Asceline Groot
9 May 2016
Veel mensen leggen de verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving vooral bij bedrijven en de overheid. Als consument kun je ook wat doen.